Thankz kerna sudi follow blog sy...n insyallah sy akan follow blog u all..apa2pun yg baik dari Allah SWT n yg buruk dr sy sendiri...dan sy mmg suka melepak2 n membaca entry2 kamu semua... peace anarchy
Powered by Blogger.
RSS

ada ke org nk borak

chat

IBU TIRI / MAK MERTUA / IBU KANDUNG




Ibu tiri….sebut je pasal ibu tiri ramai ckp ibu tiri jahat..ibu tiri x sporting..ibu tiri berlakon. Hmmm kadang2 ramai mmg menyakitkan hati … Cerita kat tv2 drama2 … semua spt setuju je…

Tak lama lagi 30hb November 2014. Ulang tahun pertama aku dengan suami ak Raduan Ahmad. Ya kami berdua berkahwin,,,,RUJUK KEPADA WATZAP AK... Actually this is not our new marriage.. but our 2nd marriage . Setelah masing2 dikecewakan. Jadi both of us adalah mama tiri n papa tiri kepada anak2 kami. Both of us try so hard to be prefect… try so hard to not be prejudice to any body. Everbody we treat equally.

Aku panggil anak ak 7 rainbows..  Paling tua
Umi Khaira
Umar Aiman
Umar Imran
Umi Maisarah
Syed Kamal Fakhruddin
Umi Marissa
Umar Rayyan



Awal perkahwinan kami, Wau super duper tekanan. Dgn mertua ak, pergh syarat macam2.. yalah takut kot pisang berbuah dua kali.. tapi apa2 pun ak ckp kat sini.. pada sapa2 kat luar yg kahwin dgn ANAK MAK… pls telus dgn mak mertua.. tak perlu lawan ckp dgn dia.. depan dia biar kita Nampak helpless tapi dalam masa sama tarik dia dlm share masalah kita.. biar dia tahu masalah kita.. so bila dia tahu.. dia akan rasa oo ok … my son got problem here n there.. dan JANGAN BERPURA2..

Kita kena tahu kita ni kahwin dengan anak dia… dan anak dia anak lelaki… lelaki kalau dah kahwin dengan kita.. yg pertama dia kena utamakan.. mak dia mak dia mak dia… kita ni jatuh no berapa entah… tak apa. Go ahead.. kena ingat mak kita pun ada mak mertua dia gak kan… so terus terang kalau ada masalah.. n  jangan pula kita beli apa2 barang tunjuk kat mertua kita.. nanti dia terasa.. so faham2jelah….

Ingat kita nak dpt pahala senang… sebab tu kebanyakan wanita yg kahwin balik ni sebab apa… SEBAB NAK KUMPUL PAHALA UTK JANNAH….. kalau sebab duit tak ramai ar … sb duit nak kemana… kalau setakat duit… duit sendiri boleh tanggung diri sendiri…. Tapi bagi aku kalau sebab duit… perkahwinan tu takkan bahagia… tapi kalau kahwin kali ke dua tu … duit yap main peranan… jangan pulak korang kahwin dengan JANTAN MAKAN DUIT PEREMPUAN….

Aku pulak jenis mulut puaka.. cakap je apa ak rasa.. mak mertua ak pun sama.. tp tulah ak dh ckp awal dgn family ak.. peel ak mcm mana.. harap2 depa boleh terima… tapi igt mulut puaka ke apa ke.. JANGAN KEDEKUT !! ….

Ok sebut pasal tiri2 ni…
Awal bulan kahwin.. anak aku Era n Imran buat peel… nak duduk dengan mak depa… walaweiii !! aku dh susun rancangan tiba2 nak duduk dgn mak depa… laki ak bila dpt tahu sedih yg amat… giler tak sedih…Korang bayangkan.. seseorang lelaki yg bercerai sanggup jaga 6 org anak.. tiba2 depa backstab dia.. ak cukup marah2…

Dengan era.. dia boleh kurang ajar dgn ak dlm msg…. mungkin tu ar salah TV mak tiri tu jahat… ak ckp dgn anak yg lain… sara pun nak ikut Imran …. Tp Alhamdulillah Aiman slow talk dgn adik2dia.. mereka … sara rissa n rayyan stay dgn aku..

Mmg cukup gembira bg aku…tp well mak aku pun ada gak buat hal..yalah nk terima cucu tiri... slow slowly satu per satu ak pecahkan ruyung…. yg mak ak asyik ulang…. Tu ar ko along mak dah pesan… jangan2… tp hakikat dlm hati mak ak… dia sayang laki ak… Ameen buat masa ini suami ak pandai ambil hati mak ak….

Memang rumit masa awal perkahwinan.. .anak2 ak sara n rissa kadang2 kasihan …perlahan2 ak dan kamal ajar… in how to take over hati mak ak….. amen lama2 boleh …
Ok tu semua berlaku sampai bulan February.. anak ak Era & Imran mmg totally laki ak n ak dah tak peduli… tapi ak yg tak sedap hati.


Masuk bulan March….
Ak ada berjanji dgn anak2 aku… mereka akan berjumpa dgn ma kandung depa… masa cuti sekolah bulan March… ak mohon kat suami ak… bagilah abg… laki ak berkeras tak nak.. ak cakap ak dh berjanji… bagi ar sekali je.. laki ak ckp nanti syg menyesal….

Kebetulan March laki ak decide nak sewakan rumah dia kat rawang…so masa tu lah ak ambil peluang bagi mereka jumpa…  hari yg di tunggu tiba… ak rasa mcm tak sedap hati. Sedih..hiba…. yeap ak dh mula syg semua anak 2 ak..

So mereka pun jumpa… anak2 ak pergi ke kereta mak mereka… n ak tengok je kat pagar… slps mereka pergi… laki ak ckp… syg tengok mcm tu peel ida… tak keluar langsung terima kasih jaga anak dia…. Ak ckp biarlah….

N exchange Imran stay kat rumah helping his father cat rumah.. n ak pelik why he keep crying crying… ak ckp you the one whose chose the part why nak regret !! …..
dan laki ak check A to Z... ak dah tak boleh ckp apa2... hanya senyap dan pandang mata laki ak... ak dpt baca ayat dia... KAN ABG DH CKP SYG TAK PERCAYA!! 

MALAM tu lak…. Ak jadi meroyan… laki ak nak air nak makanan… ak tak layan… WHY ? mana ak nak makan mandi or apa2… anak2 ak tak ada….mrk tak ada kat rumah… ak merajuk dgn laki ak.. ak tepon mak mertua ak mengadu…. Laki ak gelak je… mmg sian sb ak tak layan dia… ak mcm gila bayang tgk handphone je….
Ya bersabar sabar sabar……

Esok nak ambil anak2 aku… aku tak sabar bangun .. awal2 dah ckp dgn laki ak. Abg jom ar ambil. Dia gelak je…..biar keje siap dulu.. ak bersabar je…
Tarra kul 11.30 kami bergerak ke apartment mak dia org… dari jauh rayyan lari ke arah aku…. Mama !! ya Allah ak rindu giler….

Masuk je kereta anak2 ak cerita peel mak mrk.. Ya Allah mmg memalukan n menjelekkan bagi ak sebagai seorang wanita & ibu. Laki ak  menjeling …I TOLD U … she will not change !! ….. ak tersenyap… !!

KO DAH TAK JUMPA ANAK KO DEKAT SETAHUN .,,,, MCM NI KO BUAT !! MMG AK MARAH….

1. anak jumpa tak sampai setahun, anak baru je masuk kereta.. boleh lak gi call jantan ( yg anak2 ckp dgn jantan ni family depa pecah ) 

2. dah ar call cakap jelah simple.. ini tidak... siap i lov2 u lov2 ... siap kiss2... ( ya Allah Geli ak )

3. anak datang sekali sekala....tp hidang dgn makanan telur ? ( at least hidang ar ayam ke special dishes ke )

4. anak kat rumah tp handphone tak lekang !! 

5. sarapan nasi lemak bungkus ( at least tahu kan pikat hati anak2 dgn makanan )

ak bengang sebab apa.... ak pun bercerai... bekas laki ak bila keluar dgn anak ak.. totally hp silent... dia dh nak berubah..demi anak dia...so ak tak percaya seorg ibu akan buat macam tu... seperti mana laki ak ckp dia akan buat...

BUT NOW AK TAHU HAKIKATNYA

TUTUP BULAN MARCH... !! 
TP YG BEST BULAN MARCH sblm perkara ini .. BZDAY SUAMI AK & AK...

ak sempat buat suprise utk beliau!! 
dan dia tak pernah dpt suprise bzday from anybody !! 






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS