Thankz kerna sudi follow blog sy...n insyallah sy akan follow blog u all..apa2pun yg baik dari Allah SWT n yg buruk dr sy sendiri...dan sy mmg suka melepak2 n membaca entry2 kamu semua... peace anarchy
Powered by Blogger.
RSS

ada ke org nk borak

chat

IBU TIRI / MAK MERTUA / IBU KANDUNG




Ibu tiri….sebut je pasal ibu tiri ramai ckp ibu tiri jahat..ibu tiri x sporting..ibu tiri berlakon. Hmmm kadang2 ramai mmg menyakitkan hati … Cerita kat tv2 drama2 … semua spt setuju je…

Tak lama lagi 30hb November 2014. Ulang tahun pertama aku dengan suami ak Raduan Ahmad. Ya kami berdua berkahwin,,,,RUJUK KEPADA WATZAP AK... Actually this is not our new marriage.. but our 2nd marriage . Setelah masing2 dikecewakan. Jadi both of us adalah mama tiri n papa tiri kepada anak2 kami. Both of us try so hard to be prefect… try so hard to not be prejudice to any body. Everbody we treat equally.

Aku panggil anak ak 7 rainbows..  Paling tua
Umi Khaira
Umar Aiman
Umar Imran
Umi Maisarah
Syed Kamal Fakhruddin
Umi Marissa
Umar Rayyan



Awal perkahwinan kami, Wau super duper tekanan. Dgn mertua ak, pergh syarat macam2.. yalah takut kot pisang berbuah dua kali.. tapi apa2 pun ak ckp kat sini.. pada sapa2 kat luar yg kahwin dgn ANAK MAK… pls telus dgn mak mertua.. tak perlu lawan ckp dgn dia.. depan dia biar kita Nampak helpless tapi dalam masa sama tarik dia dlm share masalah kita.. biar dia tahu masalah kita.. so bila dia tahu.. dia akan rasa oo ok … my son got problem here n there.. dan JANGAN BERPURA2..

Kita kena tahu kita ni kahwin dengan anak dia… dan anak dia anak lelaki… lelaki kalau dah kahwin dengan kita.. yg pertama dia kena utamakan.. mak dia mak dia mak dia… kita ni jatuh no berapa entah… tak apa. Go ahead.. kena ingat mak kita pun ada mak mertua dia gak kan… so terus terang kalau ada masalah.. n  jangan pula kita beli apa2 barang tunjuk kat mertua kita.. nanti dia terasa.. so faham2jelah….

Ingat kita nak dpt pahala senang… sebab tu kebanyakan wanita yg kahwin balik ni sebab apa… SEBAB NAK KUMPUL PAHALA UTK JANNAH….. kalau sebab duit tak ramai ar … sb duit nak kemana… kalau setakat duit… duit sendiri boleh tanggung diri sendiri…. Tapi bagi aku kalau sebab duit… perkahwinan tu takkan bahagia… tapi kalau kahwin kali ke dua tu … duit yap main peranan… jangan pulak korang kahwin dengan JANTAN MAKAN DUIT PEREMPUAN….

Aku pulak jenis mulut puaka.. cakap je apa ak rasa.. mak mertua ak pun sama.. tp tulah ak dh ckp awal dgn family ak.. peel ak mcm mana.. harap2 depa boleh terima… tapi igt mulut puaka ke apa ke.. JANGAN KEDEKUT !! ….

Ok sebut pasal tiri2 ni…
Awal bulan kahwin.. anak aku Era n Imran buat peel… nak duduk dengan mak depa… walaweiii !! aku dh susun rancangan tiba2 nak duduk dgn mak depa… laki ak bila dpt tahu sedih yg amat… giler tak sedih…Korang bayangkan.. seseorang lelaki yg bercerai sanggup jaga 6 org anak.. tiba2 depa backstab dia.. ak cukup marah2…

Dengan era.. dia boleh kurang ajar dgn ak dlm msg…. mungkin tu ar salah TV mak tiri tu jahat… ak ckp dgn anak yg lain… sara pun nak ikut Imran …. Tp Alhamdulillah Aiman slow talk dgn adik2dia.. mereka … sara rissa n rayyan stay dgn aku..

Mmg cukup gembira bg aku…tp well mak aku pun ada gak buat hal..yalah nk terima cucu tiri... slow slowly satu per satu ak pecahkan ruyung…. yg mak ak asyik ulang…. Tu ar ko along mak dah pesan… jangan2… tp hakikat dlm hati mak ak… dia sayang laki ak… Ameen buat masa ini suami ak pandai ambil hati mak ak….

Memang rumit masa awal perkahwinan.. .anak2 ak sara n rissa kadang2 kasihan …perlahan2 ak dan kamal ajar… in how to take over hati mak ak….. amen lama2 boleh …
Ok tu semua berlaku sampai bulan February.. anak ak Era & Imran mmg totally laki ak n ak dah tak peduli… tapi ak yg tak sedap hati.


Masuk bulan March….
Ak ada berjanji dgn anak2 aku… mereka akan berjumpa dgn ma kandung depa… masa cuti sekolah bulan March… ak mohon kat suami ak… bagilah abg… laki ak berkeras tak nak.. ak cakap ak dh berjanji… bagi ar sekali je.. laki ak ckp nanti syg menyesal….

Kebetulan March laki ak decide nak sewakan rumah dia kat rawang…so masa tu lah ak ambil peluang bagi mereka jumpa…  hari yg di tunggu tiba… ak rasa mcm tak sedap hati. Sedih..hiba…. yeap ak dh mula syg semua anak 2 ak..

So mereka pun jumpa… anak2 ak pergi ke kereta mak mereka… n ak tengok je kat pagar… slps mereka pergi… laki ak ckp… syg tengok mcm tu peel ida… tak keluar langsung terima kasih jaga anak dia…. Ak ckp biarlah….

N exchange Imran stay kat rumah helping his father cat rumah.. n ak pelik why he keep crying crying… ak ckp you the one whose chose the part why nak regret !! …..
dan laki ak check A to Z... ak dah tak boleh ckp apa2... hanya senyap dan pandang mata laki ak... ak dpt baca ayat dia... KAN ABG DH CKP SYG TAK PERCAYA!! 

MALAM tu lak…. Ak jadi meroyan… laki ak nak air nak makanan… ak tak layan… WHY ? mana ak nak makan mandi or apa2… anak2 ak tak ada….mrk tak ada kat rumah… ak merajuk dgn laki ak.. ak tepon mak mertua ak mengadu…. Laki ak gelak je… mmg sian sb ak tak layan dia… ak mcm gila bayang tgk handphone je….
Ya bersabar sabar sabar……

Esok nak ambil anak2 aku… aku tak sabar bangun .. awal2 dah ckp dgn laki ak. Abg jom ar ambil. Dia gelak je…..biar keje siap dulu.. ak bersabar je…
Tarra kul 11.30 kami bergerak ke apartment mak dia org… dari jauh rayyan lari ke arah aku…. Mama !! ya Allah ak rindu giler….

Masuk je kereta anak2 ak cerita peel mak mrk.. Ya Allah mmg memalukan n menjelekkan bagi ak sebagai seorang wanita & ibu. Laki ak  menjeling …I TOLD U … she will not change !! ….. ak tersenyap… !!

KO DAH TAK JUMPA ANAK KO DEKAT SETAHUN .,,,, MCM NI KO BUAT !! MMG AK MARAH….

1. anak jumpa tak sampai setahun, anak baru je masuk kereta.. boleh lak gi call jantan ( yg anak2 ckp dgn jantan ni family depa pecah ) 

2. dah ar call cakap jelah simple.. ini tidak... siap i lov2 u lov2 ... siap kiss2... ( ya Allah Geli ak )

3. anak datang sekali sekala....tp hidang dgn makanan telur ? ( at least hidang ar ayam ke special dishes ke )

4. anak kat rumah tp handphone tak lekang !! 

5. sarapan nasi lemak bungkus ( at least tahu kan pikat hati anak2 dgn makanan )

ak bengang sebab apa.... ak pun bercerai... bekas laki ak bila keluar dgn anak ak.. totally hp silent... dia dh nak berubah..demi anak dia...so ak tak percaya seorg ibu akan buat macam tu... seperti mana laki ak ckp dia akan buat...

BUT NOW AK TAHU HAKIKATNYA

TUTUP BULAN MARCH... !! 
TP YG BEST BULAN MARCH sblm perkara ini .. BZDAY SUAMI AK & AK...

ak sempat buat suprise utk beliau!! 
dan dia tak pernah dpt suprise bzday from anybody !! 






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

salam 2014
ameen... dgn segala yg berlaku... setiap yg 
berlaku ada sebab...
dulu bila ak dgr kata2 ini... 
Allah takkan turunkan dugaan kepada hamba sewenang2nya tanpa mengetahui tahap ketahanan hambaNya ( lebih kurang ar... ) 
Allah jadikan ribut petir hujan pd mulanya... tp akan dihadiahkan dengan Pelangi....
sekarang ak percaya... syukur..
suatu masa dulu, ak hampir jatuh... hampir dibuang kerja.. hampir tak nak hidup lagi dimuka bumi ini... tapi ak bersyukur kerana ak ada kawan yg menolong memberi semangat.. dan juga anak ak... syukur... yape memang org akan ckp.. relaks ar ramai lagi senasib or buruk lagi nasib... BUT U R NOT IN MY SHOES... bukan mcm tu cara menyabarkan org.. atau nasihatkan org... bkn dgn membandingkan kita dgn org lain...ada cara lain... 
cukuplah ak x nak buka kisah lama... mmg pahit... dekat 1 1/2 lebih ak murung... tp slps tu ak naik.. naik terus... kuatkan semangat... terus kehadapan... malah hubungan dgn bekas suami ak... mcm kawan.. kami boleh keluar bercuti dgn anak.. sb janji kami ... wp kami telah bercerai anak ttp merasa spt apa yg dulu2.. kecuali kami dh kawin lain... 
ramai juga kawan2 hairan dgn kami... kami boleh berkawan tp tidak boleh berkawin... or duduk serumah...ak fikir positif je.. everybody change... admit & jgn pening kepala.... 
malah dgn family ipar ak.. perlu ak sebut bekas ipar..tp ak x merasa mereka bekas.. mereka mansih adik2 manja ak.. adik2 yg ak sayang... sama dgn anak2 mereka.. yg ak ajar panggil ak MAMA.... 
life must Go On....
than 2013... sjk awal tahun..ak berdoa... temukanlah ak dgn lelaki yg boleh bimbing ak...ameen semua seperti diatur n dirancang oleh DIA..ak bertemu dgn Mr R.. Raduan Ahmad.. Seorg lelaki yg senasib dgn ak..Pasangan kami berdua CURANG.... jadi ak faham apa yg di rasa... cuma pada masa tu ak berharap dia boleh maafkan saja.. mmg susah n perit... but i hope the TIME will cure him.. !! 
lama makin lama... ak dpt rasakan hati ak jiwa ak rapat dgn dia... ak rasa setiap apa yg dia ckp setiap apa yg tuturkan ak rasa spt aman n damai.... serius ak perlukan lelaki spt ini.. tetapi bila di tenung2 .. ak rasa spt dia anggap ak spt adik dia shj.. tp akhirnya... 


ps : lips tu jgn fikir bukan2 ... maksud dia mulut ak kuat bebel hahahhah 




Serius from that moment.. ak kerap baca watzap ni... sampai print screen !! .... next chapter ... our perjalanan !! really like a novel .... 
 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Fountain Chocolate di KL / Cheras / Kajang

Hei... 
I just started my small business.. its started when I was @ my previous office... we do a lot of makan2.. and one day we want to do open house / day to our customer 

n suddenly i got an ideas to do CANDY BAR !! 

APA ITU CANDY BAR !! 



tapi ak tak lah seteror macam tu... baru ala-ala jinak gitew 

ni ada beberapa pic yg ak buat ...
 kalau ada sapa2 nak order contact je kat FB candy bar yg kat bawah fb ak tu.. 
nak kata buat 100% belum mampu.. sebab MASA


SAMBUTAN HARI JADI 
THEME : ANGRY BIRD 



OPEN HOUSE 
THEME : SECRET GARDEN 





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

September Datang Lagi

to be honest bulan2 yg menyesakkan kepala ak
bulan august & bulan september
why ?
coz bulan august satu masa dahulu ... bulan bahagia.. kini bulan kelat... menitik air mata ak mengingatkan kisah2 di bulan august... 
satu persatu perkara yg berlaku yg menyakitkan hati 
dan di bulan september ... satu tarikh amat mengembirakan di masa yg sama kesedihan kerana tiada sambutan lagi..
tapi tak mengapa yg penting skrg .. kita kena happy
now aim on the way to diet.. DIET !! hahahahha funny kan... but need too ... sampai bila badan nak besar kan kan
new pic of me



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Hidup Harus Teruskan



salam tahun baru 2013, 

agak lama ak tak update blog.... bukan apa .. tak ada masa dan dengan kerja dan hidup sebagai ibu tunggal.. banyak gila cobaan & dugaan yg ak hadapi...

masa mula2 memegang jawatan ini.... ak jatuh ..kerja ak di sebuah bank.... macam hujung tanduk...sampai ak ditukarkan ke cawangan lain...



di cawangan baru ni.. Alhamdulillah, ak syukur... ada ramai kawan2 yg memberi semangat... sehinggalah ak menjadi kuat.. dengan kata lain ak rasa yg memberi semangat pada ibu2 tunggal adalah :-

apabila rakan2 tak kesah status kita tapi melayan kita seperti biasa... kerana kita spend masa kita di pejabat lebih banyak dari rumah....

pada permulaan mengelakkan kaw2 tempat lepak dulu2 kita dgn bekas pasangan kita

mencari kekuatan sendiri... sorry to say.. dulu masa mula2, ak banyak bercouple hahahha tapi semua hanya sementara.. bila dah lama rasa macam dah timbul semangat diri 

change personality ... maksud ak dr cara fesyen, makeup dan sahsiah diri...

busykan diri dengan pelbagai aktiviti

paling penting 

CABAR DIRI SENDIRI UTK MENJADI TERBAIK WP TANPA KEHADIRAN DIA
preparekan diri dgn pelbagai kemungkinan... 

DAN AYAT SATU LAGI.. KADANG2 KITA LIHAT KITA SUSAH .. ADA ORG LAGI SUSAH DARI KITA... SO SYUKURLAH

tak dinafikan, kadang2 bila kita lihat anak kita, kita rasa sedih sgt.. terutama apabila dia dikelilingi oleh org2 yg ada both parents ( BULLSHIT WIF PEP YG SELALU CKP ORG LAIN PUN CERAI ) for that pep.. plsss u r not in our SHOES ... u jgn ckp lebih occay.... 

kalau org baca .. ewww ego.. nope aim not... ak akui ak masih ada syg dgn X ak... ello kami dah kawin lebih dri 10 thn... n ak syukur dgn kehadiran dia.... ak dpt anak yg palig baik... serius anak ak dr umur 8 thn... darjah 2 ... dia tak mahu dihantar ke nursery ... dan ak tak ada maid kat rumah.. dia duduk sorang2 kat rumah... maksud ak dia balik dr sekolah.. dan stay kat rumah.. ALONE !! mmg kalau org ckp .. GILA KO ? U SON ITS ONLY 8th YEAR OLD !! tp amin.. mungkin apa yg terjadi sekarang TELAH DIRANCANG DR AZALI OLEH ALLAH SWT .... 

kenapa tak bersama balik ? tidak !! sebab ak kena pangkat sarjan :P ... ak paling rindu... sebelah x ak... anak2 buah ak.. yg semua ak ajar panggil ak MAMA.. terutama Sharifah Nur Aisya... dan adik2 ipar ak. karimah....wati ... yusfa...dan of course ayah mertua ak.. Syed Mohammad... & yang paling ak ralat ... ak tak dpt rasa ciuman anak2 buah baru ak.. dari karimah ( adik bongsu ) dr dia sek dgn ak... masuk U ... kawin semua ak buat .. .ak ada... tp sekarang ... ak tak dapat rasa .... ak rindu...

 dulu mula2 ak masuk family sebelah TIMUR ini.. ak cangguk... ak tak biasa dgn keadaan sana.. kalau balik kampung mereka di Kuala Terengganu... ak mesti tido kat Hotel... mula2 mmg ak tahu ramai family mereka mengata... tp bg ak kita kena pandai bawa diri... pagi2 subuh dah lepak kat rumah mereka... ringankan tangan kat dapur.. berborak dengan semua.. lama2 mrk pun senang.... malam buta baru balik hotel... kira hotel tu mcm tempat tido je...NOW AK RINDU DGN KAZEN2 KAT TGANU N KUANTAN.. busu, along, maktawm ( arwah ) semualah...



OK CUKUP SAMPAI DISINI..AIR MATA AK DH MENGALIR.. NT AK AKAN CERITA PASAL NAIK TURUN AK PADA TAHUN2 SELEPAS ITU..


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

Dengan Siapa Wanita Wajib Berhijah & Haram Utk Bersalam

Insyallah !! learning & fighting



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS