Thankz kerna sudi follow blog sy...n insyallah sy akan follow blog u all..apa2pun yg baik dari Allah SWT n yg buruk dr sy sendiri...dan sy mmg suka melepak2 n membaca entry2 kamu semua... peace anarchy
Powered by Blogger.
RSS

ada ke org nk borak

chat

Sihir & Buatan Orang


Suddenly i rc an email frm my friends abt sihir...hmmmm ak kongsi bersama2 u all ye :D

utk pengetahuan bersama.... ;-)kelas Ustz. Fatma El-Zahra ..
She continued to talk about sihir

-Bagaimana kita tahu orang yang kita 'minta tolong' tu adalah tukangsihir?

1. Bomoh ni akan minta things like gambar, songkok, kain pelekat/kainbatik, asam limau, telur, and also your birthdate.
2. Bomoh ni akan minta binatang 'pelik' like ayam hitam ke, kambingputih ke etc
3. They read Quran in a funny way, very fast and unclear. Sebenarnyamereka mencampuradukkan/menterbalikkan ayat-ayat Al-Quran dan masukkannama jin/syaitan di antara ayat-ayat yang dibaca tu.
4. They are dirty, kuku kotor, pakaian bau busuk. Do not reflect asorang yang mengamalkan Islam. Akibat orang cari tukang sihir - telahkufur kepada Rasulullah. Sbb cara ini menunjukkan you believe there arepeople who knows ghaib and that is HARAM! Even Rasulullah has said thatcuma Allah saja yang tahu tentang ilmu ghaib, not even him yang ada ilmutu.
Bagaimana kita tahu kena sihir?
1. Cannot sleep at night
2. Suka ketawa sendiri
3. Tak suka mandi
4. Suka makan banyak. Actually makan for two - sendiri + jin!!
5. Suka duduk dalam bilik air lama-lama.
6. Able to speak in different language secara tiba-tiba!
Bagaimana Hendak Mencegah Sihir?
1. Bacalah 3x selepas solat subuh dan 3x selepas maghrib - read loudly,not in heart!"Maasyaa Allahukaana wamaalam yasyaklam yakunWalaa haulawala quwataillabillahi 'aliiyil 'azhiim"Maksudnya: Apa yang Tuhan kehendaki akan berlaku. Apa yang Tuhan tidakrestui tidak akan berlaku. Tidak ada upaya melainkan kehendak Allah.- Bacalah secara lafaz, jangan baca di hati- Agar jin/syaitan lari dari rumah kita. Imagine rumah yang tiadasyaitan dan jin, tiada perasaan marah, takdelah asyik nak gaduh sesamaahli keluarga betul tak?- Sometimes when you have a bad fall, or when your kids suddenly fall,don't just laugh it off. Cepat -cepat baca 3 Qul dan ayat di atas dangosokbadan. Jin tak akan masuk dalam badan.
2. Turut perintah Allah.- Antaranya: Mandi hadas besar as soon as haid kering. Do not waitafter 1 day baru nak mandi hadas. Sometimes kita suka melengahkan mandihadas ni. Same goes to junub. Kita dikelilingi syaitan! Don't preparebreakfast dalam keadaan junub! Bahaya!
3. Lebihkan zikir.- Ayatul Kursi - mengiringi tiap waktu solat fardhu- Surah Al Baqarah - baca di rumah 1 hari, 3 hari syaitan tak masukrumah. Baca sebagai wirid harian ayat 285 yang bermula dari"Aamanarasul.."- Doa Rasulullah untuk tiap perbuatan seperti doa masuk tandas, keluartandas, menghadap cermin, doa makan ect.Note!"Arasy" atau tempat syaitan rehat is the lubang najis.Jangan duduk lama di situ. Dah habis 'bisnes' keluar la.. ubah tabiatsuka baca suratkhabar or majalah dalam jamban! Also, do not sing intandas!Jin can also attack thru mirror. Oleh itu protect yourself by recitingthe doamenghadap cermin.
4. Jangan bagi anak-anak keluar waktu maghrib. Jin dan syaitan byk ditaman-taman, halaman rumah, padang. So, always know where your kids arebila masuk waktu maghrib. Kita suka buang sampah! waktu maghrib. Time tochange!
5. Seelok-eloknya ada tamar di rumah, especially tamar dari Mekah orMadinah.Jin dan syaitan tak suka tamar dari Mekah dan Madinah.- Makan 7 biji tamar Ajwaatau tamar dari Madinah tiap pagi.
6. Tiap malam sebelum tidur dan tiap pagi baca 3 Qul, tiup ke tangan dansapu seluruh tubuh..Boleh baca dan niatkan sebagai zikir bila datang haid.
7. Sebaik-baiknya usaha untuk mencari tempat sihir dan buangnya. Ayatkhas untuk mencari tempat sihir - surah Al-Kauthar.
8. Muhasabah diri, bertaubat dan banyak beristighfar. Gangguan might befrom your own doings.
Mencegah dan Berubat Orang kena Sihir.
Letakkan tangan di tempat yang sakit di tubuh dan baca:Bismillaahi (3x)A 'uudzu bi 'iizzatillaahi waqudrotihi min syarrimaa ajidu wa uhaadziruErtinya: Dengan menyebut nama Allah. Saya berlindung dengan kekuasaanAllah dan ketentuanNya dari kejahatan sakit yang saya rasakan dan sayakhuatirkan.Bacalah ayat di atas 7 kali.
Kemudian baca doa:Allahumma robbannaasi adzhibil baksa. Isyfi antasysyaafiilaasyaifaa-aillaa syifaa uka. Syifaa-an laa yughaadiru saqomaa.Ertinya:Ya Allah, Tuhan manusia, lenyapkankanlah penyakit ini. Sembuhkanlah,Engkau jualah Tuhan yang menyembuhkan penyakit yang tiada kesembuhanmelainkankesembuhanMu. Dengan kesembuhan yang tiada ditambah penyakit lagi.
Treating Orang yang Kena Sihir
1. Ambil 7 helai daun bidara (daun ini diguna buat mandi mayat- jintakut daun bidara!), dan ditumbuk atau digiling is most prefered. It isa symbolicaction to hancurkan perbuatan jin. Sambil giling daun-daun bidara ini,baca:- Ayatul Kursi- Al-Kafirun ( Qulya ayyuhal kafiruun..)- Qul ~ Ahad- Qul ~ Falaq- Qul ~ Naas- Surah Yunus ayat 81- Surah A'Raf ayat 120-121- Surah Thaahaa ayat 69 mulai " Wala yuflinu..."
2. Campurkan daun yang telah digiling tadi dalam baldi yang dipenuhi airyang boleh diminum.
3. Ambil 3 sudu air tadi untuk beri pesakit minum.
4. Selebihnya dibuat mandi. Do it masa masuk waktu maghrib.
5. Ulangi selama 41 hari. Buat 41 hari berturut-turut lagi bagus.Tapi kalau nak selang sehari dua baru ulang pun boleh gak tapi jangansampai seminggu gap....tak menjadilah!
Kalau tak sembuh juga, ulangi 41 hari lagi (could be a strong sihir).
Another method is the 'dry way'.
That is, tak payah mandi, but bacaterus pada pesakit sambil sapu kepala dia.
Sekian, Wallahu a'lam.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments: